Cei mai multi oameni cred ca o viata sanatoasa nu implica sacrificii. Gresit! Trebuie sa renuntati la alimentele preferate. Sa faceti efort. Sa slabiti. Dar unele dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru o inima sanatoasa nu implica lipsuri sau medicatie. Simplele modificari in alimentatia pe care o consumati poate concura cu orice medicatie.
Aproape toata lumea poate face schimbari in dieta sau activitate, lucru care va avea un impact benefic asupra riscului de boli de inima. Nu este vorba de a face schimbari majore, de exemplu sa alergati la un maraton sau sa deveniti vegetarian.
Chiar si asa, multi oameni nu inteleg mesajul. Consumul de medicamente care scad colesterolul este cea mai rapida si cea mai buna modalitate de a lupta impotriva bolilor de inima. La nivel global se cheltuiesc miliarde anual pe medicamente care reduc colesterolul, fiind clasa cea mai bine vanduta a medicamentelor. Dar, exista si alternative.
Studiile privind consumul de peste si sanatatea inimii se bazeaza pe observarea populatiei din regiunile mediteraneene.
Studiile clinice aleatorii au aratat ca consumul de acizi grasi omega-3 pot reduce bolile de inima si decesul survenit in urma unei afectiuni cardiovasculare. Acizii grasi Omega-3 pot, de asemenea, incetini progresul aterosclerozei la pacientii cu boala coronariana.
Medicii recomanda sa se consume, in special pesti cum ar fi macroul, pastravul, heringul, sardinele, tonul si somonul, de doua ori pe saptamana. Oamenii se tem de expunerea la mercur si toxinele din peste, dar expertii spun ca pentru barbatii de varsta mijlocie si chiar mai in varsta si femeile in postmenopauza, beneficiile pestelui depasesc cu mult riscurile expunerii la poluantii din mediu.
De asemenea, toata lumea stie ca este bine sa consumam legume, multi oameni nu isi dau seama cat de simplu este consumul a cinci pana la noua portii de fructe si legume pe zi. O salata de legume cu rosii si cu broccoli, de exemplu, este egala cu patru portii.
Efectuarea unor alegeri bune a produselor alimentare nu va produce intotdeauna rezultate evidente, cum ar fi pierderea in greutate. In schimb, inlocuind carnea rosie cu pestele, produsele prelucrate de patiserie cu alimente cu continut mare de fibre si consumand mai multe legume si fructe poate preveni cresterea in greutate. Adaugati la toate acestea o jumatate de ora de mers pe jos dupa cina si ati facut un pas mare spre scaderea riscului de boli cardiace.