Primii dinti ai bebelusului coincid cu aparitia noptilor nedormite si cu o stare crescuta de irascibilitate. In general, primii dinti apar intre 4 luni si 7 luni, dar unii bebelusi nu au dinti pana la 1 an si jumatate in timp ce altii (cazuri extrem de rare) se nasc cu dinti! In cele mai multe cazuri, acestia ies intotdeauna in aceeasi ordine: mai intai incisivii inferiori, apoi cei superiori, incisivii laterali, apoi primii molari, caninii si in sfarsit, al doilea rand de molari.
Fata de 32 de dinti permanenți, exista doar 20 de dinti de lapte care vor cadea in mod normal intre 6 si 16 ani. Parintii pot sesiza o serie de semne antepremergatoare momentului efectiv al eruptiei si astfel pot apela la o serie de trucuri pentru a ameliora durerea resimtita:
- nevoia de a musca in mod constant poate fi un semn al aparitiei dintilor la copii.
- Irascibilitate crescuta,
- obrajii sunt rosii si, eventual, umflati
- mananca si doarme mai putin bine decat de obicei
- gingiile sunt umflate si rosii
Primii dinti ai bebelusului: cum se poate diminua durerea?
Daca mama observa ca bebelusul sufera din cauza dintilor, trebuie sa stie ca ii poate alina suferinta prin masarea gingiilor folosind un degetar de cauciuc sau o compresa umeda. De asemenea, inele de dinti frigorifice sau geluri gingivale obtinute din extracte de musetel s-au dovedit a fi extrem de eficiente in astfel de cazuri. In cazul in care durerea este mult prea mare, medicii recomanda folosirea antiinflamatoarelor (paracetamol sau ibuprofen) in functie de indicatiile de pe ambalaj. Contrar credintei populare, aparitia dintilor nu provoaca febra sau diaree. Daca copilul pare ca sufera de complicatii, trebuie dus de urgenta la pediatru pentru a fi consultat.
Primii dinti ai bebelusului: alegerea periutei potrivite
Este esential ca parintii sa inceapa sa implementeze o rutina de spalare imediat ce apar primii dinti. Chiar si o vizita in cabinetul medicului stomatolog este indicata pentru oferirea unor sfaturi pertinente si utile. Spre exemplu, periuta de dinti ar trebui introdusa in jurul varstei de un an. Pana in acest moment, exista un degetar din silicon special creat pentru curatarea primilor dinti. Este important ca periuta sa fie foarte moale, potrivita pentru gura copilului. Trebuie sa aiba peri subtiri, trebuie să aiba un cap de dimensiuni reduse si usor curbat si trebuie sa fie destinata grupului de varsta din care face parte copilul. Abia dupa 2 ani, ar trebui sa se foloseasca o cantitate mica de pasta de dinti cu fluor.