Mastita este o infectie a sanului, care apare adesea in perioada alaptarii, dar si in timpul sarcinii. Foarte multe femei care alapteaza si nu pozitioneaza corect copilul la san sunt predispuse acestei infectii, care este dureroasa si neplacuta. Mastita apare, de regula, cand sanii nu sunt goliti la fiecare supt si cand mamica nu se ocupa de mulsul laptelui si de stocarea acestuia in mod corespunzator.
Insa mastita poate sa apara si in urma infectarii cu o bacterie a sanului care prezinta deja o ragada, o rana, o umflatura sau o crapatura. Sunt numeroase bacterii, precum stafilococul auriu sau streptococul, care sunt responsabile de aparitia mastitei. Mastita care nu este asociata cu alaptarea are drept cauze infectia organismului cu diferite bacterii sau virusuri, fumatul, purtarea unor haine stramte, piercingurile nesterilizate in san.
Cum se manifesta mastita?
Prin dureri la nivelul sanului, marirea in volum a acestuia, febra mare, senzatie de greutate a sanului, prin intarirea acestuia si aparitia unor stari de ameteala, oboseala, dureri de cap si stari de greata.
Pentru a diagnostica mastita, femeile care alapteaza (sau nu) trebuie sa se prezinte la medic, care va efectua un examen clinic. In urma examenului, se va diagnostica mastita acuta, cronica, carcinomastoasa sau granulomastoasa si medicul va prescrie un tratament pentru aceasta afectiune. Pacientele trebuie sa goleasca sanul afectat, sa alapteze regulat, intai din sanul sanatos si apoi din cel suferind, sa foloseasca o pompa manuala si sa nu intrerupa alaptarea decat la recomandarea medicului.
Mastita se poate complica atunci cand nu este tratata in mod corect, ducand la abces mamar si necesitand drenarea infectiei. Mastita poate fi recurenta si poate aparea in timpul alaptarii aceluiasi copil sau in timpul alaptarii urmatorului copil.
Medicii sustin ca aparitia mastitei poate fi prevenita daca alaptarea se face intr-o pozitie corecta, daca sanii sunt goliti inainte de a deveni durerosi, dar si daca mamicile evita folosirea produselor de igiena foarte parfumate, care duc la iritari ale mamelonului sau la uscarea pielii sanilor. Pe timpul alaptarii, mamicile trebuie sa poarte sutiene sau bustiere speciale, care protejeaza sanii.