IBM şi fundaţia Linux solicită dezvoltatorilor şi programatorilor să se implice în lupta împotriva catastrofelor naturale, care au ajuns să facă adevarate ravagii în rândul oamenilor, motiv pentru care au pus bazele unei competiţii intitulate Call for Code. Tineri de pretutindeni încearcă să utilizeze tehnologia pentru a-i ajuta pe supravieţuitorii catastrofelor, inclusiv ale celor produse de furtuni tropicale, incendii şi cutremure.
Competiţia din 2019 a strâns dezvoltatori din Cairo, care încearcă să facă faţă deficitului naţional de apă din Egipt, programatori din Paris, care vin cu soluţii pentru reconstruirea catedralei Notre Dame, precum şi din Puerto Rico, care caută soluţii pentru îmbunătăţirea rezistenţei în faţa viitoarelor uragane.
Cei peste 100.000 de dezvoltatori din 156 de ţări au răspuns prompt apelului şi au dezvoltat peste 2.500 de aplicaţii pentru a ajuta la pregătirea şi simplificarea modalităţilor de răspuns şi intervenţie în caz de dezastre. Toţi aceşti participanţi au şansa de a câştiga suport tehnologic Linux, întâlniri cu potenţiali mentori şi investitori, dar şi un premiu în bani, în valoare de 200.000 de dolari.
Punctul de pornire al unui astfel de program este acela de a răspunde celor mai urgente nevoi ale omenirii. Organizatorii încep fiecare sesiune prin introducerea „kiturilor de pornire” tematice, care orientează echipele spre problemele pe care vor încerca să le rezolve. Temele sunt alese de către dezvoltatorii de la IBM, Linux şi de alţi parteneri tehnologici, în cooperare cu diverse organizaţii pentru drepturile omului şi birouri ale ONU.
Cei mai mulţi dintre programatorii care se înscriu într-un astfel de proiect susţin că văd problemele la ştiri şi sunt impresionaţi de impactul care îl au asupra familiilor şi al oamenilor din întreaga lume, astfel că motivaţia lor este şi mai mare. La sfârşitul unei astfel de sesiuni, ei reuşesc să înţeleagă mai bine chestiunile sociale de care sunt interesaţi şi să îşi folosească abilităţile pentru a rezolva problemele reale despre care aud.
Una dintre cele mai interesante soluţii găsite de tinerii programatori este programul PD3R. În urma unui dezastru natural, începe activitatea de evaluare a pagubelor, iar trimiterea inginerilor către aceste zone este costisitoare, consumând timp şi resurse. Dezastrele naturale lasă anual o mulţime de oameni fără adăpost. PD3R este un model personalizat de recunoaştere vizuală, bazat pe mai mult de 2.000 de imagini cu Watson Studio. Echipa foloseşte API-urile IBM Watson pentru a evalua daunele structurale ale clădirilor şi pentru a stabili dacă pot fi reamenajate casele, în loc să fie reconstruite complet, permiţând victimelor dezastrelor să se întoarcă mai devreme acasă.