Nu este o noutate faptul ca copiii au nevoie de ajutor pentru a intelege ce inseamna sa mananci sanatos. Vestea buna este ca nu aveti nevoie de o diploma in nutritie pentru a va creste copilul sanatos. In general, parintii controleaza alimentatia copilului. Acestia decid ce alimente sa cumpere si cand sa le serveasca. Desi copiii isi vor dori alimente mai putin nutritive, adultii ar trebui sa fie responsabili atunci cand decid ce alimente sunt in mod regulat cumparate. Copiii nu vor rabda de foame, vor manca ceea ce este disponibil in camara si in frigider.
Daca gustarea lor preferata nu este hranitoare, puteti sa o cumparati din cand in cand, astfel incat sa nu ii simta lipsa.
1. Din alimentele pe care le oferiti, copiii ajung sa aleaga ce vor manca sau daca nu vor manca deloc. Copiii trebuie sa aiba ceva de spus in aceasta chestiune. Programati regulat masa si gustarile. Din selectiile pe care le oferiti, permiteti-le sa aleaga ce sa manance si cat de mult vor. Acest lucru poate parea o prea mare libertate. Dar daca urmati pasul 1, copiii vor alege numai alimentele pe care le cumparati si le serviti.
2. Nu fortati copiii sa mai manance daca se simt satuli. Multi parinti au crescut fiind invatati sa manance tot din farfurie, dar aceasta abordare nu ajuta copiii sa se simta mai bine daca somacul lor este plin.
3. Preferintele alimentare sunt dezvoltate de la inceputul vietii, oferind astfel varietate. Este posibil sa fie nevoie sa serviti copilului un fel nou de mancare, in momente diferite pentru ca un copil sa o accepte. Nu fortati un copil sa manance, ci oferiti-i doar cateva inghitituri. Copiilor mai mari, le puteti cere sa incerce o inghititura.
4. Cine spune ca copiii vor sa manance doar hot-dog, pizza, burgeri macaroane si branza? Cand luati masa in oras, lasati copii sa incerce alimente noi, in acest fel copiii dezvolta dorinta de a experimenta. Puteti incepe prin a ii lasa sa incerce putin din ceea ce ati comandat sau comandand un aperitiv pentru ca acestia sa incerce.
5. Bauturile carbogazoase indulcite contin calorii suplimentare si impiedica alimentatia. Apa si laptele sunt cele mai bune bauturi pentru copii. Sucul este bun cand este 100% natural, dar copiii nu au nevoie de prea mult – 2-3 pahare pe zi sunt suficiente pentru prescolari.
6. Consumul ocazional de dulciuri este bun, dar nu transformati desertul in principalul motiv pentru a lua cina. Cand desertul este premiul pentru cina, copiii pun in mod natural mai multa valoare pe prajitura decat pe broccoli.
7. Atunci cand alimentele sunt folosite pentru a rasplati copiii si pentru a va afisa afectiunea, acestia pot incepe sa foloseasca alimentele pentru a face fata stresului sau altor emotii. Fiti un model si mancati sanatos. Alegeti gustari nutritive, mancati la masa si nu renuntati la mese. Invatati copilul sa manance sanatos!