O dieta echilibrata este cea care ofera organismului substantele nutritive necesare pentru a functiona corect. Pentru a avea o alimentatie adecvata, in dieta zilnica trebuie sa se includa:
– Fructe proaspete;
– Legume proaspete;
– Cereale integrale;
– Leguminoase;
– Nuci;
– Proteinele slabe.
Numarul de calorii dintr-o dieta reprezinta masura cantitatii de energie stocata in alimente. Corpul foloseste caloriile din mancare pentru miscare, gandire, respiratie si alte functii importante. O persoana cu o greutate medie trebuie sa manance aproximativ 2.000 de calorii in fiecare zi pentru a-si mentine greutatea. Totusi, aportul caloric zilnic al unei persoane poate varia in functie de varsta, sex si nivelul de activitate fizica. Barbatii au in general nevoie de mai multe calorii decat femeile, iar persoanele care fac exercitii fizice zilnic au nevoie de mai multe calorii decat persoanele sedentare.
Sursa caloriilor zilnice este la fel de importanta ca si numarul de calorii consumate. Ar trebui sa se limiteze consumul de „calorii goale”, sau cele care ofera o valoare nutritiva mica sau nu ofera deloc. Caloriile goale provin de la zaharuri si grasimi solide, cum ar fi untul. O dieta echilibrata este importanta deoarece organele si tesuturile au nevoie de o nutritie adecvata pentru a functiona eficient.
Fara o alimentatie buna, corpul este mai predispus la boli, infectii, oboseala si performante slabe.
Copiii cu o dieta saraca prezinta riscul incetinirii cresterii, al problemelor de dezvoltare si performante slabe la invatatura. Iar obiceiurile alimentare proaste pot persista pentru tot restul vietii.
O rata ridicata a obezitatii si diabetului sunt exemple primare ale efectelor unei diete proaste si ale lipsei de exercitii fizice. In general, patru dintre primele 10 cauze principale ale deceselor premature sunt direct influentate de dieta. Acestea sunt:
– boala de inima;
– cancer;
– accident vascular cerebral;
– diabet.
In componenta unei diete echilibrate se afla alimentele cu un continut scazut de grasimi si zaharuri inutile, dar cu un continut ridicat de vitamine, minerale si alti nutrienti. Urmatoarele grupuri alimentare sunt parti esentiale ale unei alimentatii echilibrate:
-
Fructele. Pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de nutritie, fructele sunt gustoase. Alegeti fructe de sezon. Sunt proaspete si ofera cele mai multe substante nutritive.
-
Legumele sunt surse primare de vitamine si minerale esentiale. Legumele cu frunze verzi contin sunt o hrana sanatoasa si pot fi consumate la fiecare masa. O varietate de legume ajuta la obtinerea unor substante nutritive bogate.