Una dintre principalele preocupari ale mamelor este hranirea bebelusului in cel mai bun mod posibil. Prin urmare, acestea trebuie sa tina cont si de faptul ca exista anumite alimente interzise la bebelusi.
Lista de alimente pe care mamicile nu trebuie sa le dea niciodata bebelusului lor, este de obicei foarte utila pentru noile mame. Pe masura ce copilul creste, majoritatea se straduiesc sa aiba grija de el si sa-l protejeze in cel mai bun si mai cuprinzator mod.
Laptele matern este cel mai hranitor aliment pentru un copil. Cu toate acestea, este de asemenea necesara integrarea anumitor alimente in dieta bebelusului pentru a-i ajuta cresterea pe tot parcursul dezvoltarii sale. Varsta ideala pentru a incepe hranirea complementara este in jur de 6 luni.
In general, hranirea complementara a unui bebelus include, in general, mancaruri simple si usoare, cum ar fi piureuri de fructe si legume.
Cu toate acestea, este esential ca mamicile sa ia in considerare anumite alimente pe care nu le pot oferi niciodata copilului sub 12 luni, deoarece acestea ar putea dauna organismului sau.
- Zaharul
Efectele nocive ale consumului excesiv de zahar sunt bine cunoscute de toata lumea.
Un copil de cateva luni nu face distinctia intre o mancare dulce si o mancare fara gust. Daca totusi parintii doresc sa indulceasca mancarea copilului, le este recomandat sa foloseasca banane zdrobite sau putin lapte matern.
- Mierea
Desi poate parea o optiune naturala de a indulci mancarea bebelusului, nu este recomandabil sa se inlocuiasca zaharul cu mierea.
Consumul de miere la copiii cu varsta sub 1 an a fost asociat cu dezvoltarea bolii botulismului. Este o boala intestinala care promoveaza constipatia la bebelusi si face dificila alaptarea naturala.
- Sarea
Ca si cele doua produse anterioare, sarea este folosita pentru a imbunatati gustul alimentelor si este daunatoare daca este inclusa in dieta bebelusului. Este un aliment care nu trebuie dat niciodata unui copil sub varsta de 1 an, deoarece ameninta grav sanatatea rinichilor.
Rinichii unui copil mai mic de 1 an, nu sunt suficient de dezvoltati pentru a asimila sarea. Deci, nu vor putea produce eficient cantitati mari de sodiu. Cu toate acestea, se poate include acest aliment, moderat, dupa varsta de 1 an.