Eczema este foarte frecventa la copiii mai mici, afectand 1 din 5 copii cu varsta sub 2 ani. Eczema provoaca o eruptie cutanata uscata si mancarime si poate fi destul de incomoda. Cu toate acestea, monitorizarea si tratamentul la nivelul zonelor afectate pot reduce simptomele si pot ajuta copilul sa se simta mai confortabil.
Cauze si semne pentru eczema la copii
Nu se cunoaste cauza exacta a eczemei, dar poate aparea la mai multi membri ai familiei. Cand pielea unui copil se usuca si devine fragila din cauza eczemelor, aceasta se irita usor si elibereaza substante care provoaca mancarime. Exista mai multe cauze care declanseaza eczema la copii, inclusiv: piele uscata, zgarieturi, infectii virale sau bacteriene, contactul cu substante chimice din piscine, parfumul, sapunul, lana, tesaturile sintetice sau caldura. Nu toate acestea vor declansa eczema copiilor, cauzele fiind diferite de la un copil la altul.
Multi copii cu eczeme pot avea alergii la anumite alimente. Astfel ca eliminarea unor alimente din dieta lor poate duce la o stare de sanatate mai buna, deci la un copil mai fericit.
Daca micutul sufera de eczema, semnele vor aparea pe fata initial. In general, pielea este rosie, uscata, prezinta mancarimi, iar in cazurile mai grave afectiunea se extinde in zona coatelor, a incheieturilor, a gatului si a genunchilor. Mancarimea se poate agrava pe timpul noptii sau in anotimpul cald. Desi copiii se vindeca de eczema, unii dintre acestia vor ramane cu o piele uscata si sensibila.
Daca cel mic prezinta semne de eczema sau daca parintii nu sunt siguri de ce afectiune sufera cel mic, ar trebui sa se adreseze medicului.
Exista metode de preventie si tratament. Spre exemplu, in timpul sarcinii sau al alaptarii se recomanda consumul de pana la trei portii de peste bogat in uleiuri omega-3 in fiecare saptamana. Pestele gras care poate fi consumat include: somon, biban, pastrav, ton si sardine.
Pentru a ameliora simptomele copilului se va aplica o crema hidratanta in fiecare si si nu se vor folosi sapunuri care ii usuca pielea. Cel mic va fi imbracat numai in bumbac si nu in lana sau materiale sintetice. Unii copii ar putea avea nevoie de pansamente umede care sa racoreasca zona, sa o protejeze si sa o hidrateze. Pentru mancarime se vor administra antihistaminice si se va aplica o compresa rece pe zona afectata. In plus, se vor folosi cremele sau unguentele prescrise de medic.