Deficitul de zinc se caracterizeaza prin intarzierea cresterii, pierderea poftei de mancare si afectarea functiei imunitare. In cazuri mai severe, deficienta de zinc determina caderea parului, diaree, impotenta, hipogonadism la barbati si leziuni ale ochilor si pielii.
Pierderea in greutate, vindecarea intarziata a ranilor, anomalii gustative si letargie mentala pot aparea, de asemenea. Multe dintre aceste simptome sunt nespecifice si adesea asociate cu alte afectiuni de sanatate – prin urmare, este necesar un examen medical pentru a stabili daca exista o deficienta de zinc.
Starea nutritionala a zincului este dificil de masurat in mod adecvat folosind testele de laborator, datorita distributiei sale pe intreg corpul ca o componenta a diferitelor proteine si acizi nucleici. Nivelurile plasmatice sau ale serului sunt cele mai frecvent utilizate indicii pentru evaluarea deficitului de zinc, dar aceste niveluri nu reflecta in mod sigur starea de zinc celular datorita mecanismelor de control homeostatic stranse.
Efectele clinice ale deficientei de zinc pot fi prezente in absenta indicilor anormali de laborator. Medicii iau in considerare factorii de risc (cum ar fi aportul caloric inadecvat, alcoolismul si bolile digestive) si simptomele deficientei de zinc (cum ar fi cresterea afectata la sugari si copii) atunci cand determina necesitatea suplimentarii cu zinc. Administrarea suplimentelor cu zinc
Zincul suplimentar poate fi adecvat si in alte situatii:
- Persoanele cu boli gastrointestinale si alte boli
Chirurgia gastrointestinala si tulburarile digestive (cum ar fi colita ulceroasa, boala Crohn si sindromul intestinului scurt) pot scadea absorbtia de zinc si pot creste pierderile endogene de zinc in primul rand din tractul gastrointestinal si, intr-o masura mai mica, de la rinichi. Alte boli asociate cu deficienta de zinc includ: sindromul de malabsorbtie, boli hepatice cronice, boli renale cronice, diabet si alte boli cronice. Diareea cronica duce, de asemenea, la pierderea excesiva de zinc.
- Vegetarienii
Biodisponibilitatea zincului din dietele vegetariene este mai mica decat cea din dietele non-vegetariene, deoarece vegetarienii nu consuma carne – aceasta fiind bogata in zinc. In plus, vegetarienii mananca de obicei niveluri ridicate de leguminoase si cereale integrale, care contin fitate – care inhiba absorbtia zincului.
- Femeile insarcinate si care alapteaza
Alaptarea poate epuiza, de asemenea, depozitele de zinc matern. Din aceste motive, suplimentarea cu zinc este mai necesara la femeile insarcinate si care alapteaza decat la alte femei.