Ati avut vreodata aceasta problema, pleoapa a inceput sa se zbata brusc si aceasta problema a persistat mai multe zile? Aceasta senzatie neplacuta poate avea diverse cauze. In plus, problema sa dispara cat ai clipi din ochi.
Ne ia prin surprindere, fara o cauza anume. Dintr-o data, ochiul nostru incepe sa se crispeze si pleoapa sa se zbata. O eroare cerebrala? Crampa? De unde vine acest tremur intermitent extrem de neplacut?
Stati linistiti, de cele mai multe ori aceste fasciculatii, asa cum sunt numite in lumea medicala, sunt benigne. In 90% din cazuri, ele sunt cauzate de excitarea unui nerv din pleoapa din cauza stresului, a oboselii sau a abuzului de cafea. In restul de 10% din cazuri, ele pot fi un semn al unei probleme la nivelul sistemului nervos central.
Bine de stiut: aceste crampe ale pleoapelor sunt puternic vizibile din iris, dar cei din jur nu le pot vedea! Tremuraturile sunt atat de slabe incat abia daca se observa.
Exista mai multe motive pentru aceasta zbatere a pleoapei.
Oboseala
Oboseala este, in general, prima explicatie posibila pentru contractia pleoapelor. Preocuparile personale sau profesionale, somnul insuficient sau prea mult timp petrecut in fata ecranelor: toti acesti factori pot influenta starea de oboseala si pot pune la incercare nervii.
Oboseala oculara este adesea rezultatul unor ochi suprasolicitati si poate provoca, de asemenea, contractii ale pleoapelor. Este posibil sa fie momentul sa va odihniti ochii daca observati ca:
– scadere a acuitatii dvs. vizuale ;
vedere incetosata;
– senzatie de orbire;
ochii va sunt iritati si rosii;
– senzatie de arsura sau usturime in ochi;
– dureri de cap.
Stres
Palpitatii cardiace, dureri de stomac, greata, dar si contractii ale ochiului stang si/sau drept: toate aceste simptome pot indica stresul. Atunci cand sunteti stresat, muschii se contracta si nervii devin sensibili. Pentru a va gestiona cat mai bine stresul, incercati sa va stabiliti o rutina de somn si sa dormiti cel putin 8 ore. De asemenea, puteti sa va adaptati obiceiurile alimentare si sa reduceti consumul de cafea, precum si sa practicati o activitate fizica regulata.
O deficienta
O carenta alimentara poate provoca, de asemenea, fasciculatii. Hipomagneziemia, sau deficitul de magneziu, este adesea acuzata. Magneziul este un oligoelement important care asigura o buna comunicare intre muschi si nervi. Daca nu aveti o cantitate suficienta, nervii pot trimite semnale gresite catre muschi, ceea ce poate duce la tremuraturi musculare sau crampe, in special la nivelul picioarelor. Daca credeti ca suferiti de o deficienta de magneziu, nu ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra de familie sau unui medic specialist: un simplu test de sange este suficient pentru a detecta o posibila deficienta de magneziu.
O boala
In unele cazuri, tremurul pleoapelor poate fi un simptom al unei alte afectiuni:
hipertensiune arteriala: aceasta poate duce la probleme de vedere si patologii ale retinei, care se pot manifesta mai intai prin tremuraturi ale pleoapelor;
conjunctivita: mancarimea, roseata, lacrimarea si chiar spasmele ochiului sunt toate semne ale acestei inflamatii oculare;
prezenta unui corp strain in ochi (praf, graunte de nisip etc.): zbaterea pleoapei este atunci un reflex al ochiului care incearca sa il evacueze.
In cazul in care prezentati alte simptome persistente sau observati tremuraturi ale pleoapei care dureaza mai mult de trei luni, ar putea fi necesar sa consultati un neurolog.