Alegerea unei tablete poate fi o sarcina cu adevarat dificila – pe piata existand o varietate uriasa de produse. Mai mare decat un smartphone, mai usor decat un laptop, tableta si-a gasit locul in viata de zi cu zi a tuturor. Pentru a-i ajuta pe doritori, iata cateva criterii despre alegerea acestora.
- Ce diagonala a tabletei sa aleg?
Pe piata exista tablete mai mici cu un ecran de 7 sau 8 inchi si tablete cu ecran de 9 sau 10 inchi. Acestea sunt mai confortabile de utilizat, dar automat mai grele. Formate mai mari (in jur de 12 inchi) sunt mai degraba hibrizi.
- Rezolutie
Cele mai inalte modele au un ecran cu rezolutie inalta, adica foarte dens in pixeli si, prin urmare, ofera un afisaj de mare precizie. Este recomandata evitarea rezolutiilor prea mici (768 × 1024, de exemplu), al caror afisaj incetosat este incomod de utilizat.
- Card de stocare si memorie
Toate tabletele cu ecran tactil ofera stocare sub forma de memorie flash SSD (spre deosebire de HDD conventional). Acest lucru le permite sa porneasca rapid, ca un smartphone. Asadar, optarea pentru un model de cel putin 32 GB este benefica.
In primul rand, deoarece sistemul de operare ocupa o parte semnificativa a acestui spatiu (mai mult de 7 GB pe 32 GB, de exemplu), apoi, deoarece continutul (aplicatiile si datele lor, fotografii, videoclipuri etc.) ocupa si ele spatiu. Daca dispozitivul are un port pentru cardul de memorie, se poate mari spatiul de stocare al tabletei.
- Sistem de operare: IOS sau ANDROID?
Exista doua sisteme de operare. Apple iPads functioneaza cu sistemul iOS, in timp ce alti producatori (Samsung, Huawei, Lenovo, Archos etc.) ofera tablete Android (Google). Aceste doua sisteme ofera o ergonomie comparabila. Interfata este simpla si bine proiectata in ambele cazuri.
Ambele ofera un magazin online pentru a descarca aplicatii, pentru a asculta muzica sau pentru a inchiria filme. Acestea sunt App Store pentru iOS si Google Play Store pentru Android. De preferat utilizatorii ar trebui sa aleaga acelasi sistem ca si cel al smartphone-ului, de dragul armoniei software si pentru a facilita utilizarea zilnica (cont de utilizator, transferuri de fisiere etc.).