Una din cele mai des folosite plante, atat in designul amenajarilor interioare, cat si in designul stradal este tuia. Fiind o planta foarte putin pretentioasa, tuia nu are nevoie de ingrijire speciala, dar trebuie taiata pentru pastrarea unei siluete frumoase. Este o planta ideala pentru cei care doresc sa aiba o gradina mereu verde. Sunt unele situatii in care proprietarii planteaza tuia de-a lungul aleii de la casa pana la poarta sau in jurul casei si ii pot chiar impodobi cu ocazia sarbatorilor de iarna si nu numai.
Despre specii de tuia si ingrijirea acestuia
Tuia este una din speciile de conifere cu frunze asezate in scara, orientate catre varful tulpinii si ramanand mereu verzi. Tuia rezista la temperaturi mari, poate fi usor sensibil in anotimpul rece si poate avea nevoie de protectie suplimentara, iar pe piata din Romania a patruns de ani buni, fiind o planta foarte populara a carei coroana poate fi modelata in forme inedite, chiar spiralate. In Romania sunt disponibile specii precum Tuia Smaragd, Tuia Brabant, Tuia Occidentalis.
Pentru a genera efectul de verdeata in gradina, arbustii de tuia pot fi plantati la o distanta de cel putin 75-80 cm unul fata de celalalt. Tuia se planteaza atat primavara, cat si vara in locuri ferite de praf si de curent uscati, fiind recomandata adaugarea unui ingrasamant special pentru conifere. Locurile insorite sau semiumbrite sunt preferate de tuia, dar si solul fertil sau calcaros .
La maturitate, tuia nu are nevoie de udari, fiind rezistent chiar si la seceta, insa nu pe perioade foarte lungi. Tuia se inmulteste prin butasi sau prin marcotaj, iar distanta de plantare este de 1.2 – 1.5 metri inaltime.
In concluzie, tuia este una din coniferele preferate de romani si plantate adesea in gradinile personale, pe spatiile publice sau comerciale, deoarece este foarte rezistent, are un aspect mereu verde, poate fi impodobit, rezista foarte bine la conditii meteo vitrege si nu trebuie intretinut.