Congestia nazala este o afectiune des intalnita la bebelusi. Aceasta este de obicei inofensiva, dar poate fi uneori destul de inconfortabila, provocand infundarea nasului si o respiratie ingreunata.
- Cauze
Bebelusii pot avea nasul congestionat atunci cand inspira fum de tigara, poluanti, virusi si alte substante iritante. Organismul lor produce mucus suplimentar in nas si in caile respiratorii, pentru a capta si elimina acesti iritanti.
Expunerea la aerul uscat si alte conditii meteorologice pot provoca, de asemenea, exces de productie de mucus si congestie.
Bebelusii sunt mai susceptibili decat copiii mai mari sa aiba aceasta afectiune, deoarece pasajele lor nazale si caile respiratorii sunt mici si inca nu sunt dezvoltate.
- Tratarea congestiei nazale in cazul copiilor
Medicii pediatri sunt rezervati in a prescrie tratamente medicamentoase copiilor pentru combaterea congestiei nazale , cat timp eficacitatea lor este discutabila si pot avea efecte secundare nedorite. Prin urmare, sunt de preferat metode de tratament alternative, la indemana oricarui parinte.
- Reglarea umiditatii aerului.
Umidificatorul de aer poate fi util in desfundarea nasului copiilor, atunci cand congestia apare din pricina aerului prea uscat din mediul interior.
- Folosirea unui aspirator nazal.
Deoarece copiii mici nu stiu cum sa isi sufle nasul, este recomandat ca parintii sa utilizeze dispozitive speciale pentru indepartarea mucusului excesiv din pasajele nazale. Aspiratorul nazal elimina secretiile nazale, exact ca o pompa, fara sa produca un disconfort major copilului.
- Fluidificarea mucusului nazal.
In cazul in care copilul intampina dificultati de respiratie din cauza mucusului vascos, atunci este nevoie sa se umezeasca mucozitatile, astfel incat acestea sa poata fi aspirate mai usor.
A se folosi o seringa umpluta cu ser fiziologic si a se picura direct in nari, cate 1-2 picaturi din cand in cand, pana se observa ca secretiile s-au fluidificat. Mucusul poate fi aspirat ulterior cu un aspirator nazal obisnuit.
- Curatarea pasajele nazale
O alta metoda utila de curatare a pasajelor nazale este sa se achizitioneze solutie salina de la farmacie si sa se puna cu ajutorul unei seringi, in fiecare nara a copilului, cate 2-3 picaturi.