Ce trebuie sa stii despre chimion?

Unul din cele mai des intalnite condimente din bucatarie, chimionul, este de fapt un medicament naturist, aliat al sanatatii consumatorilor. Cultivat in India, China, Liban, Irak, in Palestina si Turcia, la inceput, acum se cultiva in mai multe zone ale lumii, chiar si in Romania. Semintele de chimion erau folosite pentru proprietatile astringente, carminative, diuretice si stomahice, iar uleiul se folosea in procesul de realizare a parfumurilor.

Chimionul este folosit cu succes si in ziua de azi, in scop culinar, fiind un ingredient de baza si un condiment in mai multe regiuni ale lumii, folosit la prepararea supelor, carnurilor, sosurilor sau la preparate cu specific mexican, asiatic sau indian.

Ce este chimionul si ce proprietati are?

Chimionul este popular in intreaga lume, fiind un condiment care face parte din aceeasi familie cu patrunjelul, semintele avand o culoare galben-maronie, cu un gust dulce-picant, usor lemnos si pamantesc. Semintele si pulberea de chimion sunt folosite in bucatarie si in scop terapeutic, datorita substantelor pe care le contin, ce includ calciu, magneziu, fier, dar si antioxidanti importanti. Acesti antioxidanti reduc efectele nocive ale radicalilor liberi prezenti in corp care declanseaza stresul oxidativ si duc la aparitia bolilor cronice.

Beneficii pentru sanatate

Chimionul nu este numai un condiment aromat, ci si un medicament cu numeroase beneficii asupra organismului, beneficii ce includ:

  • stimularea digestiei, consumul de chimion avand rol de a imbunatati activitatea enzimelor digestive si de a elimina bila. Implicit, chimionul ajuta la digerarea grasimilor si a anumitor nutrienti de la nivelul intestinului, reducand spasmele, crampele, greata si senzatia de balonare;
  • reduce riscurile asociate diabetului. Uleiul de chimion are efecte benefice asupra nivelului de zahar din sange, scazand rezistenta la insulina si a inflamatiei din corp’;
  • regleaza nivelul de colesterol din sange, care in cantitati mari poate afecta inima.

Chimionul nu este un condiment al carui gust este apreciat de oricine, de aceea este destul de dificil de introdus in alimentatie, mai ales in situatia consumului de mancare traditionala romaneasca. atat semintele, cat si pulberea de chimion pot fi folosite la supe, sosuri, soteuri, dand un gust intens si foarte aromat, condimentul inlocuind cu succes sarea si piperul.

x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.