Carie, un cuvant care deseori ne sperie deoarece duce in mod inevitabil la o vizita la medicul dentist. Nu intrati in panica, prevenirea evita multe dintre aceste carii. In cele din urma, stomatologii sunt foarte bine pregatiti si va pot trata fara probleme.
Simpla ingrijire a unei carii
Cand caria dentara nu este foarte avansata, scopul este pastrarea pulpei si mentinerea dintilor in viata. Dupa ce s-a eliminat cu atentie caria, medicul dentist va cere un amalgam (un material special din care se fac majoritatea dintilor artificiali si plombele) sau un ciment compozit de aceeasi culoare ca si dintele . Acesta va reconstitui forma dintelui si apoi nu va mai exista nici o urma a cariei.
O tehnica mai recenta este utilizarea unor blocuri mici de metal sau rasina numite inlay pentru a reforma dintele. Ele sunt facute din materiale care seamna cu dintele, procesul este mai lung (2 sesiuni) si mai ales mult mai scump. Pe de alta parte, aceste insertii sunt mai rezistente si nu trebuie modificate inainte de 10 ani.
Tratamentul cariilor este acum cel mai adesea efectuat cu anestezie locala. Medicul dentist va putea sa foloseasca mai multe tehnici de anestezie pentru a nu simti durerea in timpul tratamentului. Epoca suferintei in cabinetul stomatologic este terminata. Si daca dintele este prea avariat pentru a se ajunge la o plomba, se gasesc si alte solutii.
Devitalizarea dintelui
Cand caria este prea adanca, din pacate, dintele nu poate fi pastrat in viata.
Odata ce pulpa dentara este atinsa, este necesar sa se previna durerea si se recurge la devitalizarea dintelui bolnav. Devitalizarea se face sub anestezie locala.
Prima etapa este indepartarea tesutului din interiorul dintelui si dezinfectarea zonei. Intr-adevar caria poate sa fi contaminat pulpa si chiar sa duca la necroza partiala sau completa a canalelor: aceasta este cauza care genereaza acele dureri crunte de dinti.
Odata curatate si golite, canalele radiculare trebuie sa fie astfel tratate incat sa fie pregatite pentru umplere si sigilare. Aceasta operatie poate fi ghidata prin unde radio pentru radacinile foarte sinuoase.
Dupa sigilarea canalelor se aplica plombele dentare in mai multe etape de cele mai multe ori, deoarece canalele infectate necesita curatari amanuntite.