Cariile dentare apar atunci cand smaltul dintilor este afectat. Mai intai se formeaza o cavitate in dinte care se extinde rapid. Daca degradarea nu este tratata, cavitatea se mareste si poate ajunge la dentina (stratul sub smalt). Durerea incepe sa fie resimtita, mai ales la alimentele fierbinti, reci sau dulci. De asemenea, cariile se pot raspandi la pulpa dintelui. In cele din urma, un abces dentar poate aparea atunci cand bacteriile ataca ligamentul, osul sau gingia.
- Cauze
Igiena orala este un parametru foarte important in dezvoltarea cariilor dentare. O dieta bogata in zahar creste, de asemenea, mult riscul dezvoltarii cariilor.
O lipsa de fluor ar fi, de asemenea, responsabila pentru aparitia acestora. In cele din urma, tulburarile alimentare, cum ar fi anorexia si bulimia sau refluxul gastroesofagian sunt patologii care slabesc dintii si faciliteaza debutul cariilor.
Zaharurile sunt considerate unul dintre principalii vinovati in atacarea smaltului. Acest lucru este cauzat de faptul ca bacteriile prezente in gura, in principal bacteriile Streptococcus mutans si lactobacilii, descompun zaharurile in acizi. Acestea se leaga de acizi, particule alimentare si saliva pentru a forma ceea ce se numeste placa dentara, care este cauza cariilor dentare.
Cariile dentare afecteaza dintii de lapte si dintii permanenti. De asemenea, afecteaza molarii si premolarii, care sunt mai greu de curatat atunci cand sunt periati. Cariile nu se vindeca niciodata spontan si pot duce la pierderea dintilor.
- Complicatiile
Cariile pot avea consecinte grave asupra dintilor si sanatatii generale. Pot, de exemplu, provoca dureri severe, abcese uneori insotite de febra sau umflare a fetei, probleme cu mestecarea si alimentatia, caderea dintilor, infectii etc. Prin urmare, acestea trebuie tratate cat mai repede posibil.
- Diagnostic
Diagnosticul se face cu usurinta de catre medicul stomatolog, deoarece cariile sunt adesea vizibile cu ochiul liber. De asemenea, o radiografie poate confirma prezenta cariilor.
- Recomandarile specialistilor
Prevenirea este mai buna decat vindecarea. In cazul cariilor dentare, prevenirea este eficienta si implica o igiena orala buna cu un periaj regulat, cel putin de 2 ori pe zi, in mod ideal de 3 ori pe zi dupa fiecare masa. Lucrul important in tratamentul cavitatilor este consultarea rapida. Vizitele periodice la stomatolog sunt esentiale, deoarece permit tratarea cavitatilor inainte de a ajunge la un stadiu avansat. O carie instalata care a atacat pulpa dintelui necesita ingrijiri mai complicate si costisitoare decat o degradare care nu a traversat smaltul.