Inca din anul 2018, institutia fiscala din Romania le-a impus comerciantilor sa isi instaleze o casa de marcat cu jurnal electronic, dar conectarea acestui dispozitiv la reteaua publica a institutiei a inceput abia doi ani mai tarziu.
Principalele activitati carora li se impune instalarea unor astfel de case de marcat sunt cele care livreaza bunuri populatiei sau presteaza servicii cu caracter permanent. In cazul in care nu sunt respectate aceste obligatii, afacerile respective risca suspendarea activitatii.
Exista insa si anumite activitati care fac exceptie de la aceasta regula, cum ar fi vanzatorii si distribuitorii de ziare, transportul public de calatori, bilete de acces la evenimente, targuri, expozitii, lucrari de constructii, reparatii, reamenajari. Totusi, acestea trebuie sa elibereze bonuri, emise de case de marcat potrivite activitatii desfasurate, pe care le pot gasi pe site-ul CaseDeMarcat.eu.
2 aspecte importante despre casa de marcat cu jurnal electronic
Principalul motiv pentru care Ministerul de Finante a impus instalarea unor astfel de case de marcat este acela de a reduce evaziunea fiscala si pentru a atrage mai multi bani la bugetul public.
Casa de marcat cu jurnal electronic | Soft retail | CaseDeMarcat.eu
Datorita acestora, institutia de supraveghere financiara poate monitoriza mult mai bine activitatea desfasurata de toti antreprenorii din domeniile vizate, indiferent ce soft retail folosesc si daca folosesc.
Cei care abia acum urmeaza sa isi deschida o astfel de afacere, trebuie sa stie cateva informatii importante legate de casele de marcat cu jurnal electronic, precum:
- Datele inregistrate de aceste case de marcat sunt transmise in timp real, astfel incat fiscul sa fie la curent cu toate activitatile desfasurate de operatorii economici;
- Casele de marcat cu jurnal electronic functioneaza chiar daca nu au conexiune la internet, inregistrand datele despre activitatile desfasurate si transmitandu-le ulterior, cand sunt conectate din nou la internet.
Nicio activitate comerciala, cu exceptia celor mentionate mai sus, nu mai poate fi desfasurata daca nu detine o astfel de casa de marcat, care sa fie conectata la serverul institutiei de supraveghere fiscala. Aceasta trebuie sa fie instalata de personal autorizat si sa detina un numar unic de inregistrare.