Vaccinarea cainilor este esentiala pentru a impiedica animalul de companie sa dezvolte anumite boli grave. Potrivit studiilor, vaccinarea joaca un rol cheie in contracararea imunitatii adaptive nedezvoltate la animalele tinere. Cu alte cuvinte, permite dezvoltarea de anticorpi, care sunt esentiali pentru a ajuta animalul sa lupte impotriva bolilor care ii pun viata in pericol.
Vaccinari esentiale pentru caini
Vaccinurile pentru caini sunt impartite in esentiale sau de baza si neesentiale sau mai putin esentiale. Primele sunt vaccinarile pe care ar trebui sa le primeasca toti cainii, indiferent de tara sau rasa. Acestea sunt cele mai frecvente:
- DAPP / DHPP
Acesta este acronimul pentru vaccinarea impotriva tulburarii, adenovirusului si parvovirusului. Este unul dintre cele mai importante, deoarece aceste boli infectioase sunt toate extrem de contagioase. Aplicarea sa recomandata este la pui, dar nu inainte de varsta de 6 saptamani.
Daca cainele este sociabil si iese din casa destul de mult, atunci ar trebui sa primeasca rapelul in fiecare an. Daca petrece cea mai mare parte a timpului acasa, atunci la fiecare doi-trei ani va fi suficient.
- Vaccinul impotriva rabiei
In majoritatea tarilor, vaccinarea impotriva rabiei este obligatorie. Motivul este ca virusul care declanseaza rabia poate provoca encefalomielita acuta fatala la om. De asemenea, provoaca moartea la caini in decurs de 2 zile de la debutul primelor simptome.
Doar imunizarea, urmata de rapeluri, va oferi protectie completa impotriva acestei boli. Prin urmare, aplicarea sa este recomandata in fiecare an la cainii mai sociabili si la fiecare 2 pana la 3 ani la cei care petrec mai mult timp acasa.
- Vaccinul impotriva leptospirozei
Aceasta boala poate fi contractata prin ingerarea apei care a fost contaminata cu urina. Este o infectie bacteriana care provoaca, printre altele, simptome precum febra, varsaturi, depresie, dureri abdominale si apetit slab. Se recomanda vaccinarea anuala.
- Vaccin pentru boala Lyme
Acest vaccin trebuie administrat in fiecare an la cainii cu risc de muscaturi de capuse. Aceasta boala poate provoca febra, oboseala, lipsa poftei de mancare si dificultati de mobilitate.