Antibioticele sunt substante care distrug sau impiedica proliferarea bacteriilor care provoaca infectii. Cu toate acestea, ele pot avea efecte secundare grave si pot genera o rezistenta ingrijoratoare la antibiotice. Din fericire, exista solutii naturale.
Ce este un antibiotic?
Antibioticele sunt substante chimice, naturale sau sintetice, care au o actiune specifica asupra microorganismelor (bacterii sau protozoare). Atunci cand aceste molecule le pot ucide, ele se numesc bactericide. De asemenea, acestea pot fi limitate la prevenirea proliferarii lor; in acest caz sunt bacteriostatice. Medicamentele care contin o substanta antibiotica au, prin urmare, efectul de a inhiba sau de a ucide microorganismele intr-un mod specific, cu exceptia notabila a virusurilor, asupra carora nu au niciun efect.
Cele mai bune antibiotice naturale impotriva unei infectii
-
Calugarita (Calluna vulgaris L.)
Este o planta care are atat efect antiinflamator, datorita taninurilor si flavonoidelor sale, cat si antiinfectios, datorita acidului ursolic pe care il contine. De asemenea, are efect diuretic, ceea ce ajuta la eliminarea toxinelor prin tractul urinar.
-
Bacaul ursului (Arctostaphylos uva-ursi)
Este bogat in substante antiinflamatorii (iridoide) si antioxidanti (flavonoide si taninuri) care au rol protector pentru peretele vezicii urinare. Frunzele sale contin, de asemenea, arbutosid, care este metabolizat de bacteriile intestinale intr-un compus antiinfectios urinar, hidrochinona.
-
Merisor si afine (Vaccinium macrocarpon).
Fructele de afine sunt foarte bogate in vitamina C si in proantocianidine (flavonoide), care impiedica bacteriile sa se agate de peretii urinari. O supradoza de afine poate provoca insa dureri de stomac, diaree, balonare si crampe. Nu se recomanda in cazul calculilor urinari, din cauza continutului ridicat de acid oxalic.
Cele mai bune antibiotice naturale pentru piele?
-
Argint coloidal
Argintul coloidal este o solutie obtinuta prin electroliza, care contine apa pura si ioni de argint. Acesta poate ameliora o serie de afectiuni ale pielii, datorita proprietatilor sale antibacteriene si dezinfectante, care sunt cunoscute inca din antichitate. Se utilizeaza numai extern, prin aplicare pe piele.
-
Uleiuri esentiale de arbore de ceai si de geranium roz (eticheta HECT sau EOBBD).
Aceste 2 uleiuri esentiale sunt cunoscute pentru actiunile lor antibacteriene si purificatoare pentru piele, fiind folosite mai ales in cazul persoanelor care se confrunta cu acnee.
-
Miere de Manuka.
Acesta provine din florile arborelui manuka (leptospermum scoparium), care creste salbatic in Noua Zeelanda, Australia si Tasmania si pe care albinele il culeg, mierea obtinuta astfel continand de 100 de ori mai mult metilglioxal decat orice alta miere.