Care sunt beneficiile fosforului pentru sanatate?

Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a indeplini o serie de functii esentiale. Apare in mod natural in multe alimente, dar procesarea alimentelor poate adauga si mai mult fosfor.

Corpul foloseste fosfor pentru a mentine oasele puternice si sanatoase. De asemenea, fosforul ajuta la eliminarea deseurilor si la repararea tesuturilor deteriorate.

Majoritatea oamenilor primesc suficient fosfor din dieta lor. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi bolile renale sau diabetul, ar putea fi nevoite sa-si ajusteze aportul de fosfor.

Ce este fosforul alimentar?

Fosforul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru a construi oase si dinti si pentru a produce proteine ​​care cresc si repara celulele si tesuturile. Fosforul joaca, de asemenea, un rol in modul in care organismul proceseaza carbohidratii sau zaharurile.  In plus, contribuie la functiile corporale care implica:

  • sistemul nervos;
  • functia renala;
  • contractie musculara;
  • reglarea batailor inimii.

Fosforul alimentar este fosforul pe care o persoana il poate consuma prin alimente si bauturi. Majoritatea oamenilor pot obtine tot fosforul de care au nevoie din surse dietetice.

Beneficii pentru sanatate

Fosforul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, deoarece ajuta multe sisteme diferite din organism. Unele dintre beneficiile fosforului includ:

  • mentin oasele si dintii puternici;
  • ajuta muschii sa se contracte;
  • ajuta la recuperarea musculara dupa efort;
  • filtrarea si indepartarea deseurilor din rinichi;
  • producerea ADN si ARN;
  • gestionarea consumului si stocarii energiei organismului.

Alimente care contin fosfor

Aceste alimente includ:

  • pui;
  • curcan;
  • porc;
  • fructe de mare;
  • seminte;
  • produse lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi iaurtul si branza de vaci;
  • nuci.

Alte alimente care sunt mai putin bogate in proteine ​​pot fi, de asemenea, surse bune de fosfor, dar organismul nu absoarbe fosforul din aceste alimente la fel de usor. Acestea includ:

  • usturoi;
  • cartofi;
  • cereale integrale;
  • broccoli;
  • fructe uscate.
x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.