6 alimente sanatoase care au un continut ridicat de vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru sanatate, dar poate fi greu de obtinut numai din dieta. Este singurul nutrient pe care corpul il produce atunci cand este expus la lumina soarelui. Iata 6 alimente sanatoase, bogate in vitamina D:

  • Somon

Somonul este un peste gras si o mare sursa de vitamina D. Conform specialistilor, o portie de 100 de grame de somon contine 526 UI de vitamina D.

  • Hering si sardine

Heringul este un peste mancat in intreaga lume. Poate fi servit crud, conserve, afumat sau murat. Acest peste mic este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina D.

  • Ulei de ficat de cod

Este o sursa excelenta de vitamina D – aproximativ 448 UI per lingurita (4,9 ml). In plus, uleiul de ficat de cod are un continut ridicat de acizi grasi omega-3, la care multe persoane sunt deficitare.

  • Ton conserva

Multe persoane se bucura de conservele cu ton datorita aromelor sale si a metodelor usoare de depozitare. De asemenea, este de obicei mai ieftin decat sa cumpere peste proaspat. Tonul din conserva contine pana la 268 UI de vitamina D intr-o portie de 100 de grame. Este, de asemenea, o sursa buna de niacina si vitamina K.

  • Galbenusul de ou

Oamenii care nu mananca peste ar trebui sa stie ca fructele de mare nu sunt singura sursa de vitamina D. Ouale integrale sunt o alta sursa buna, precum si un aliment minunat nutritiv. In timp ce cea mai mare parte a proteinei dintr-un ou se gaseste in albus, grasimile, vitaminele si mineralele se gasesc mai ales in galbenus. Un galbenus de ou contine 37 UI de vitamina D.

Nivelurile de vitamina D din galbenusul de ou depind de expunerea la soare si de continutul de vitamina D al hranei de pui. Atunci cand li se ofera aceeasi hrana, puii crescuti in pasune care se plimba afara in lumina soarelui produc oua cu niveluri de 3-4 ori mai mari.

  • Ciupercile

Excluzand alimentele fortificate, ciupercile sunt singura sursa vegetala buna de vitamina D. La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza aceasta vitamina atunci cand sunt expuse la lumina UV. Cu toate acestea, ciupercile produc vitamina D2, in timp ce animalele produc vitamina D3.

x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.